Tel: 0486-464877     |     Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Veel belangstelling informatiebijeenkomsten zonnepanelen voor asbest

De twee informatiemiddagen op locatie, bij boer Henk uit Zeelanden boer Abel uit Heesch, zijn enorm drukbezocht. Bij elkaar zo'n 130 bezoekers namen kennis van de mogelijkheden om NU het asbest van hun boerenstallen te verwijderen en het nieuwe dak te voorzien van zonnepanelen. Tal van stimuleringsregelingen komen immers NU samen, waardoor het voor veel boeren wel erg aantrekkelijk is geworden.

Juiste draagconstructie

De bijeenkomsten, georganiseerd in samenwerking met Rabobank en de ZLTO, werden afgetrapt door wethouder Tindemans van Landerd en wethouder Van der Pas van Bernheze. Zij wezen de aanwezigen nog eens op de gezondheidsrisico's van het asbest, dat na tientallen jaren in het milieu terechtkomt (tot wel drie kilo per 1000m2 per jaar!). Ook adviseerden ze om bij de bouw van nieuwe stallen rekening te houden met de juiste draagconstructie, waardoor het mogelijk is om er in een later stadium alsnog zonnepanelen op te leggen. Veel nieuwe stallen worden tegenwoordig namelijk zo licht mogelijk gebouwd. Martien van Oirschot van Rabobank bevestigde in zijn presentatie over verzekeringsaspecten dat er inderdaad gevallen bekend zijn dat daken met zonnepanelen instortten vanwege sneeuw.


In kijkje in de keuken van...

In de koffiepauze konden de benen gestrekt worden en de zonnepanelen van Henk van den Elzen bewonderd worden. Henk's opbrengst van de zon bleek in de eerste tien maanden dat ze er liggen al veel hoger te zijn dan vooraf was voorgerekend: ruim 20.000 kWh in plaats van 17.000 kWh. Bij Abel Buijs lagen de zonnepanelen er nog geen week op. De zonnepaneleninstallateur was aanwezig om de talrijke technische vragen over de installatie te beantwoorden.

Asbestsanering

Ton van Korven van ZLTO ging in zijn verhaal vooral in op het asbestrisico. Er ligt nog zo'n 100 miljoen vierkante meter asbestdak in Nederland, het meeste daarvan op boerendaken. Het streven is er om dat in 2024 volledig te hebben verwijderd, maar of dat gaat lukken is twijfelachtig. Wel is duidelijk dat voor veel boeren momenteel de stoplichten op groen staan om de stap te zetten naar asbestsanering en zonnepanelen er op. Of die stoplichten, zoals fiscale regelingen,  provinciale subsidies, en betaalbare saneringskosten nog lang op groen blijven staan wordt door menigeen betwijfeld. 

NU nog voldoende subsidie

De bijeenkomsten hebben aangetoond dat er buitengewoon veel belangstelling bestaat voor het thema. Voorlopig is er nog voldoende subsidie bij de provincie voorhanden, maar als de belangstelling voor de middagen zich doorzet naar daadwerkelijke asbestsanering en zonnepanelen, dan kan de bodem van de subsidiepot straks zo maar in zicht komen.

Ga naar de website

Contact

Neem direct contact met ons op of bekijk onze referenties voor meer informatie.

Zonnepanelen

Wij zijn VCA gecertificeerd

VCA is een veelzijdig programma waarmee dienstverlenende bedrijven worden getoetst en gecertificeerd op hun VGM-beheersysteem.

Onze personeelsleden zijn in het bezit van het VCA diploma, alle gereedschappen en overig materieel worden jaarlijks gekeurd en onderhouden.

Bij Sun & Wind energy solutions BV wordt er volgens de Arbo eisen veilig gewerkt.

Project Zonnepanelen

TOP